You are here

Cosideracions sobre el desenvolupament del currículum

En aquesta etapa cal fer un treball específic per a la millora de la condició física. A partir de la valoració i acceptació de les capacitats individuals, l’alumnat ha d’esforçar-se per millorar el seu nivell de condició física i contribuir al desenvolupament corporal harmònic.

Aquesta millora s’ha d’enquadrar en un marc saludable, per això és important que els nois i les noies coneguin els beneficis de l’activitat física regular sobre l’organisme. S’ha de treballar específicament l’anàlisi i valoració crítica de determinats models presents a la nostra societat, amb especial incidència en problemàtiques que es poden donar en aquestes edats, com el sedentarisme,
els trastorns alimentaris i les pràctiques de risc.

Els jocs i els esports es presenten com a mitjans de treball, tant per a la millora de la condició física i el desenvolupament de les relacions interpersonals com per al coneixement de formes d’activitat física aptes per a la competició, la recreació i el temps de lleure. En aquestes pràctiques és fonamental la valoració i respecte per les normes, pels companys i els adversaris, així com el respecte pel material i les instal·lacions.

El treball d’equip per a la consecució d’un objectiu comú als esports col·lectius i l’afany de millora als individuals i d’adversari són aspectes que cal tenir en compte. Evidentment, en aquesta etapa l’esport ha de tenir un caràcter obert a diverses especialitats, amb una participació que no estigui supeditada a les característiques de sexe, nivells d’habilitat o altres criteris de discriminació, i ha de respondre a plantejaments més enllà dels competitius. En conseqüència, cal fomentar l’esperit crític en el tractament d’alguns esports i activitats físiques als mitjans de comunicació i en la societat en general, i valorar-ne els aspectes positius com l’esforç o el treball d’equip.

Les activitats en el medi natural s’han de presentar com una forma més d’activitat física saludable que permet, a més del contacte amb el medi natural terrestre o aquàtic, una possibilitat d’utilització del temps de lleure. Les activitats a la natura han de ser també una eina per a la valoració del medi natural i fomentar-ne el respecte i la conservació.

En les activitats, no s’han de perseguir rendiments esportius ni resultats concrets en proves físiques. S’ha de valorar la millora i l’esforç individuals, així com la cooperació activa amb el grup, i tenint sempre molt present que l’objectiu final de l’Educació física a l’Educació Secundària Obligatòria és la formació de persones físicament actives, saludables i participatives.

Permisos: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer